Lecznicze właściwości Imbiru

By Styl Doroty - lutego 22, 2019

właściwości imbiru, zdrowie, rozgrzewanie za pomocą przypraw

Właściwości zdrowotne imbiru, nie od dziś leczą nas z różnych dolegliwości. Mnie nie raz już pomógł, i stosuję go prawie codziennie do herbaty,a także do jedzenia. 



Ma on orzeźwiający smak, i lekko piekący smak. Pochodzi prawdopodobnie z Malanezji. Działa korzystnie na procesy trawienne, i układ krążenia. Imbir ma także właściwości bakteriobójcze, i jest idealnym środkiem na chorobę lokomocyjną. Pomaga w przeziębieniach, bólach gardła, czy bólach żołądka. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Podnosi poziom testosteronu. Jego intensywny aromat zawdzięcza się zingiberolu  składnika olejku eterycznego.


Substancje żywicowe to gingeron i zineferon odpowiadający za palący smak. Imbir chroni nas przed zlepianiem się płytek krwi, i zapobiega zakrzepicy. Łagodzi bóle miesiączkowe. Wzmaga apetyt. Łagodzi bóle stawów i mięśni. Leczy migreny. Działa moczopędnie. 

Imbir zawiera mnóstwo witamin:

Witaminę C, Ryboflawinę, Tiaminę, Niacynę, Witaminę B6, Kwas foliowy, Witaminę A, Witaminę K, Witaminę E, a także:

Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód, Cynk.

Kwasy Nasycone, Jednonasycone, Wielonienasycone.


Imbir to ostra przyprawa. Nie mogą jej jeść osoby z wrzodami żołądka lub dwunastnicy, lub refluks.

Imbiru dodaje się do potraw mięsnych, ale ma on głównie zastosowanie w cukierni, gdzie dodaje się go do ciastek, sałatek owocowych czy jabłek.

Pamiętajmy by kupować korzeń imbiru jędrny i świeży. Nie kupujmy wyschniętych kłącz. Zawsze oderwijmy kawałek sprawdzając czy w środku jest żółty bez widocznych niebieskich obwódek.

Trzymajmy go w chłodnym pomieszczeniu, by zachował dłużej swoją przydatność do spożycia. Obierajmy imbir ze skórki. Parzmy herbatę z jego dodatkiem, lub pijmy gorącą wodę z imbirem i cytryną.

Możemy także dodawać imbir do naszej kawy. To nas bardziej pobudzi i rozgrzeje. Imbiru nie powinny spożywać wszystkie matki spodziewające się dziecka, gdyż może on podrażniać żołądek, lub podnosić lekko ciśnienie.


A Wy lubicie Imbir?






  • Share:

You Might Also Like

10 Komentarze

  1. Wiem, że imbir ma wiele cudownych właściwości i naprawdę dobrze oddziałuje na nasz organizm. Ja mimo to nie umiem się przekonać do jego spożycia. Np. Herbaty z imbirem w składzie mnie odtrącają ;/

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię imbir. Najczęściej dodaje go do ciepłej herbaty, albo do wody z cytryną ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zimą imbir na stałe u mnie gościł - systematycznie robiłam domowy antybiotyk właśnie z imbirem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam, że nie od zawsze lubię imbir. Kiedyś unikałam go jak ognia, był za ostry, niesmaczny. To tak, jak niechęć do szpinaku, wątróbki czy czosnku - mija z wiekiem. Dziś zimą bez imbiru ani rusz ;) Pozdrawiam! CytrynoweLove ♡

    OdpowiedzUsuń
  5. Znany i ceniony od lat, pięknie pachnie ale nie we wszystkich potrawach mi smakuje

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj nie, akurat za imbirem nie przepadam :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za imbirem, ale znam jego właściwości :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Imbir to superfoods! Świetnie że o tym napisałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niestety smaku imbiru nie lubię, więc mimo świetnych właściwości rzadko kiedy po niego sięgam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. To motywacja do dalszego prowadzenia bloga.