Właściwości zdrowotne kurkumy, oraz przepisy z kurkumą w tle

By Styl Doroty - lutego 14, 2019

kurkuma,jak zrobić mleko kurkumowe, pasta z kurkumy, zdrowie


Uwielbiam tą przyprawę. Ma delikatny smak, a także lekki aromat. Idealnie zabarwia zupy, czy sosy. Jest także idealna jeśli chodzi o jej właściwości zdrowotne. A o kurkumie możemy pisać w samych superlatywach.



Przyprawa ta pochodzi z Indii, a do Chin dotarła ona  już w 600 r p.n.e. Korzeń kurkumy przypomina nieco korzeń imbiru. Możemy ją spotkać głównie w postaci sypkiej, ale w marketach znajdziemy ją w postaci korzenia. Pamiętajcie jednak by taki korzeń obierać w rękawiczkach gdyż zabarwia ona wszystko dookoła. Używajcie też szklanych naczyń gdyż tylko takie się nie odbarwią.

Powracając do zdrowotnych właściwości kurkumy

Przyprawa ta wpływa dobroczynnie jako łagodzenie skurczów menstruacyjnych,  chorób układu oddechowego, niedrożności wątroby, wrzody, a także chorób pasożytniczych. Dzięki zawartości tumeronu kurkuma wykazuje pozytywny wpływ na chorobę Alzheimera, a także osób po przebytym udarze mózgu.

Kurkuma ma też działanie przeciwnowotworowe. Wiele badań dowodzi że polifenole zawarte w przyprawie mają działanie przeciwzapalne, a także przeciwutleniające co wspomaga leczenie raka.

Rak skóry, rak płuca, rak jamy ustnej, nowotwory głowy, rak przełyku, rak żołądka, rak wątroby, rak trzustki, rak jelita cienkiego, rak okrężnicy, rak pęcherza moczowego, rak prostaty, rak piersi, rak szyjki macicy, czy chłoniaki.

Jest mnóstwo przypadków gdzie kurkuma ma działanie zdrowotne. To właśnie dlatego ludzie ze Wschodu żyją zdrowiej, i są pozbawieni wielu chorób właśnie dzięki przyprawom. My nie jesteśmy przyzwyczajeni do zdrowego odżywiania, i często pakujemy w siebie różne suplementy nie mające żadnych wartości dla naszego organizmu. Przyprawy są ogólnodostępne, i warto używać ich codziennie, nie tylko jak coś nam doskwiera.

Kurkuma zawiera także cenne witaminy i minerały. 

Witaminę C, Tiaminę, Ryboflawinę, Niacynę, Witaminę B6, Kwas foliowy, Witaminę E, Witaminę K, a także :

↣Wapń,
↣Żelazo,
↣Magnez,
↣Fosfor,
↣Potas,
↣Sód,
↣Cynk.

Spożywanie:

Możecie w letniej wodzie rozpuścić łyżeczkę kurkumy, dodając odrobinę czarnego pieprzu, gdyż tylko wtedy jest ona całkowicie wchłaniana przez organizm. Taką wodę słodzimy lekko miodem, i wypijamy rano pół godziny przed śniadaniem. Taką kurację stosujemy codziennie.

Przepis na nalewkę kurkumową:

Kłącze kurkumy obieramy  ze skórki i kroimy w plasterki.  (Użyjcie do tego rękawiczek)Umieszczamy wszystkie składniki w litrowym słoiku. Następnie dodajemy sok z jednej cytryny, a także łyżeczkę pieprzu. Słodzimy miodem. Wlewamy 1,5 szklanki spirytusu.  Mieszamy, i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie, co parę dni mieszaj. Pij na zdrowie!

Przepis na pastę do mleka kurkumowego:

1/4 szklanki kurkumy,
1 łyżeczka płaska cynamonu,
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 szklanki wody.

Do rondelka wlewamy wodę, i dodajemy składniki. Podgrzewamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż powstanie gęsta papka. Gotową pastę przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.

Mleko kurkumowe:

Do rondelka wlewamy mleko migdałowe, lub zwykłe. Dodajemy 1 łyżeczkę złotej pasty. Jedną łyżeczkę oleju kokosowego, słodzimy łyżeczką miodu.
Całość podgrzewamy na małym ogniu. Uważajcie by mleka nie zagotować. 

Mleko kurkumowe ma wiele zastosowań zdrowotnych.

Leczy kaszel i gorączkę, działa przeciwbólowo, zwalcza infekcje bakteryjne, pomaga w zasypianiu, wspomaga budowę kości, oczyszcza organizm z toksyn. Wspomaga pracę wątroby i woreczka żółciowego, oczyszcza krew. 


Uwaga! Kurkuma może uczulać! Jeśli nigdy jej wcześniej nie spożywałaś warto odrobinę jej spróbować i zobaczyć jak Twój organizm na nią reaguje. Kobiety w ciąży przed zastosowaniem kurkumy mogą wcześniej skonsultować się z lekarzem.






  • Share:

You Might Also Like

9 Komentarze

  1. Nie wiedziałam, że kurkuma pomaga na zaśnięcie :O Będę musiała o tym poczytać

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kurkumę i bardzo chętnie dodaję ją do różnych potraw. Nawet do rosołu, nadaje dodatkowo pięknego koloru. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurkumę stosuję od niedawna, nie wiem dlaczego wcześniej jej nie lubiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię kurkumę. Barwię nią lukier i dodaję do pysznych ciasteczek. No i oczywiście do herbaty.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tą przyprawę dopiero poznaje ale bardzo lubię ją wykorzystywac w kuchni 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Codziennie dodaję kurkumę do śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja kurkumę dosypuję nawet do sosu czosnkowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie spodziewałam się, że kurkuma ma aż tak świetne właściwości :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakoś nie przepadam za przyprawami , które sama nie mielę,
    była afera z chili ,a kurkumy są w tak różnych smakach ,że nie wiem co jest w środku...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. To motywacja do dalszego prowadzenia bloga.